Collectie Ontdek Bijenkorf Bezorging Nn07 De • Gratis l1cJuFK3T

Is een huis met asbest verkoopbaar?

Vroeger was asbest een veel gebruikt bouwmateriaal. Al meer dan twintig jaar is het verboden. Is een huis met asbest nog wel verkoopbaar?

Asbest was een vinding, tot duidelijk werd dat het een bedreiging vormt voor de gezondheid. Asbestplaten werden veel gebruikt voor daken van schuurtjes en garages. Het voordeel is dat het sterk materiaal is, en ook nog eens goedkoop. Tot duidelijk werd dat asbest kankerverwekkend kan zijn. Zolang het materiaal blijft zitten waar het zit kan er niet veel gebeuren, maar asbest maakt een huis wel moeilijker verkoopbaar. Dit wordt ook veroorzaakt door de hoge kosten van het laten verwijderen van asbest.

Wanneer vormt asbest een gevaar?

Zolang asbestdelen niet beschadigd raken is er meestal niets aan de hand. Er ontstaat gevaar bij het slopen. Hierdoor komen namelijk stofdeeltjes vrij die je in kunt ademen. Deze kunnen zorgen voor ernstige ziektes zoals longkanker. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit kleine naaldachtige vezels. De bouwmaterialen komen voor in verschillende vormen en kleuren. Het is niet altijd duidelijk of het wel of niet om asbest gaat. Bij twijfel kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor het verwijderen van het materiaal.

Vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken verboden

Vanaf 2024 mag je geen asbest meer op je dak hebben. Het gaat om daken die in contact staan met de buitenlucht. Door weersomstandigheden verweren de daken, waardoor er asbestdeeltjes vrij kunnen komen. De plicht ligt bij de eigenaar van het object waar het dak op ligt. Voor panden zoals loodsen en grote schuren kunnen de kosten voor het verwijderen flink oplopen. Om de eigenaren tegemoet te komen is er subsidie beschikbaar besteld. 

Voor 2017 is er een bedrag aan subsidie beschikbaar gesteld van 15 miljoen euro. De subsidie bedraagt 4,50 euro per m2 met een maximum van 25.000 euro per adres. Het moet om een dak gaan van minimaal 35 m2. Een voorwaarde is wel dat een gecertificeerd team het asbest verwijdert. De verplichting geldt bijvoorbeeld niet voor dakgoten en isolatiemateriaal.

Asbest van je huis verwijderen voor de verkoopbaarheid?

Bij het verkopen ben je verplicht om te melden dat het huis asbest bevat. Dit is een minpunt van het huis, maar het zal wel uitmaken om hoeveel asbest het gaat. Asbest verwerkt in de isolatie is minder erg dan een garage met een asbestdak. Het professioneel laten verwijderen van het asbest kan een kostbare aangelegenheid worden. Dit verdien je vermoedelijk niet terug in een hogere verkoopprijs, maar zorgt er wel voor dat je jouw huis eenvoudiger verkoopt. Asbest kan namelijk een struikelblok zijn bij de verkoop.

Bron: Woonstaat

Collectie Lente Schoenen Casual Zomer 2018 Nieuwe Merk Mannen eW9E2IHDY
Sheath Waistline Neckline Glamorous Chiffon Empire Sweetheart Nn0Ovm8w